Navigatie
Overstappen? Vergelijk de aanbieders direct! abonnementen sim-only
Meer tips? Bekijk ook een van deze online tips!
De evolutie van mobiele besturingssystemen: Android vs. iOS

Android

Android is een open-source mobiel besturingssysteem ontwikkeld door Google. Het wordt gebruikt door een breed scala aan smartphonefabrikanten, zoals Samsung, Huawei, OnePlus en Google zelf. De nieuwste versie van Android is Android 12, die in 2021 werd uitgebracht.

Belangrijkste kenmerken van Android 12

 1. Materiaal U: Android 12 introduceert een nieuw ontwerpsysteem genaamd Material U, dat zorgt voor een meer gepersonaliseerde en dynamische gebruikersinterface. Het systeem past kleuren en vormen aan op basis van de achtergrond van de gebruiker en biedt meer aanpassingsmogelijkheden.

 2. Privacy Dashboard: Android 12 bevat een nieuw Privacy Dashboard, waarmee gebruikers een duidelijk overzicht krijgen van welke apps toestemming hebben om toegang te krijgen tot hun gegevens en hoe vaak ze deze gegevens gebruiken.

 3. App Hibernation: Deze functie zorgt ervoor dat ongebruikte apps automatisch worden opgeschoond om opslagruimte en systeembronnen te besparen.

iOS

iOS is het mobiele besturingssysteem ontwikkeld door Apple en wordt uitsluitend gebruikt op iPhones en iPads. De nieuwste versie van iOS is iOS 15, die ook in 2021 werd uitgebracht.

Belangrijkste kenmerken van iOS 15

 1. Focus-modus: iOS 15 introduceert de Focus-modus, waarmee gebruikers hun meldingen en app-toegang kunnen aanpassen op basis van hun huidige activiteit, zoals werk, slaap of vrije tijd.

 2. Live Tekst: Deze functie maakt het mogelijk om tekst in foto's en afbeeldingen te herkennen en te selecteren, waardoor het gemakkelijker wordt om informatie te kopiëren, op te zoeken of te vertalen.

 3. FaceTime-updates: iOS 15 brengt aanzienlijke verbeteringen aan FaceTime, zoals ruimtelijke audio, portretmodus en de mogelijkheid om FaceTime-gesprekken te voeren met gebruikers op Android- en Windows-apparaten via een webbrowser.

Belangrijkste verschillen tussen Android en iOS

 1. Aanpassingsmogelijkheden: Android biedt over het algemeen meer aanpassingsmogelijkheden dan iOS, zoals het gebruik van aangepaste launchers, widgets en thema's. iOS is echter bezig met het inhalen van deze functionaliteit, zoals te zien is in de introductie van widgets in iOS 14.

 2. App Store vs. Google Play Store: De App Store van Apple heeft een strenger goedkeuringsproces voor apps, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit en veiligheid van de apps. De Google Play Store biedt daarentegen een grotere verscheidenheid aan apps en is toegankelijker voor ontwikkelaars.

 3. Prijs en apparaatkeuze: Android-smartphones zijn verkrijgbaar in een breed scala aan prijzen en specificaties, terwijl iPhones over het algemeen duurder zijn en minder keuze bieden.

 4. Integratie met andere apparaten: iOS is nauw geïntegreerd met andere Apple-producten, zoals Macs, iPads en Apple Watches. Android biedt integratie met Google-diensten en -producten, maar de ervaring is mogelijk minder naadloos dan bij Apple.

Welk besturingssysteem past het beste bij verschillende gebruikers?

De keuze tussen Android en iOS hangt af van de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de gebruiker:

 • Gebruikers die op zoek zijn naar meer aanpassingsmogelijkheden, een breder scala aan apparaatopties en prijzen, en een open-source platform, zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan Android.
 • Gebruikers die waarde hechten aan een naadloze integratie met andere Apple-producten, een consistente gebruikerservaring en een strenger app-goedkeuringsproces, zullen waarschijnlijk de voorkeur geven aan iOS.

Welke keuze moet je maken?

De evolutie van mobiele besturingssystemen heeft geleid tot belangrijke verbeteringen en innovaties in zowel Android als iOS. Beide besturingssystemen hebben hun unieke kenmerken en voordelen, en de keuze tussen de twee hangt uiteindelijk af van de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de gebruiker. Door de nieuwste versies van Android en iOS te vergelijken en rekening te houden met de belangrijkste verschillen, kunnen gebruikers een weloverwogen beslissing nemen over welk besturingssysteem het beste bij hen past.